keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Street Art - The New Generation @ Porin taidemuseo (10.2.–27.5)

BLU, BUJAHULI (Nimi -Kollektive), C.FINLEY, DOLK, EGS, EYESAW, FRANK, ICY & SOT, INVADER, LAPRO & XEUGUX (MULTICOLOURED DREAMS), L.A.TINO & P.A.RONI, M-CITY, MENTALGASSI, OTTO MAJA (Nimi -Kollektive), MAGDA SAYEG - KNITTA, PLEASE, TOASTERS, SLINKACHU, ANTON WIRAEUS


Street Art - The New Generation -näyttely ja kaupunkitaideprojekti esittelee katutaiteilijoita, joiden toiminta on levinnyt ympäri maailmaa. Mukana on eurooppalaisen katutaiteen kärkinimiä, jotka vaikuttavat Berliinissä, Lontoossa ja Pariisissa sekä taiteilijoita, jotka ovat Italiasta, Norjasta, Yhdysvalloista, Iranista, Puolasta ja Suomesta. Taiteilijat toteuttavat teoksia Porin taidemuseon näyttelytiloihin, sekä Porin kaupungin julkisiin ulko- ja sisätiloihin. Osa teoksista toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kuten vapaa-aikaviraston kanssa.

Katutaide on terminä varsin uusi toiminnalle jota ihminen on harjoittanut kivikaudelta lähtien. Graffiti termi syntyi 1800-luvun puolivälissä, jolloin Pompeijin raunioista löydettiin suuri määrä asukkaiden tekemiä merkkejä ja kirjoituksia. Katutaide on alusta alkaen ollut epävirallista, anonyymiä, riippumatonta ja julkista. Koska katutaidetta tehdään kaupungin julkisessa tilassa, on se myös poliittista.

Katutaide on ollut osa taiteen historiaa jo vuosisatojen ajan. Taiteilijat ovat kuvanneet katutaidetta sekä hyödyntäneet katutaiteen eri tekniikoita. Katutaiteessa kehittyi oma nuorisokulttuurin muoto New Yorkissa ja Los Angelesissa 1980-luvulla. Tämän kehityksen sekä digitaalisen kulttuurin myötäavulla katutaiteesta on tullut globaali ilmiö. Kaduilla tehdyt kuvat leviävät internetin välityksellä, ja ovat jokaisen nähtävissä. Katutaide on jo osittain kaupallistettu, mutta sen anarkistista luonnetta tuskin koskaan pystytään täysin tuhoamaan. Tänä päivänä katutaiteilijoiden teoksia esitellään maailman tunnetuimissa museoissa ja gallerioissa. Katutaide jatkaa kuitenkin edelleen virallista ja epävirallista marssiaan kaupunkien kaduilla.

Yhteistyössä:
Andipa Gallery (London), Make Your Mark Garage / Gallery (Helsinki), Myymälä2 (Helsinki), Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti (Helsinki), Norjan Suurlähetystö (Helsinki), Porin kaupungin Nuorten työpaja, Porin kaupunki - Kaupunkisuunnittelu, as. Oy Otavainen, Porin Puuvilla / Renor, Veikko Lehti Oy, VR.
Kausi:
10.2.2012–27.5.2012

LINKKI

1 kommentti: